HYPNOTHERAPIE

Praktijk Droomtijd

Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een ervaringsgerichte en persoonsgerichte vorm van psychotherapie, waarbij trance wordt gebruikt om sociaal-emotionele, psychische en lichamelijke klachten te verminderen of op te lossen. Het is een ervarings- en persoonsgerichte vorm van therapie. Denken, voelen en doen zijn één geheel en hebben invloed op elkaar. In trance werk je met onderliggende patronen en emoties die in het dagelijks leven lastig toegankelijk zijn, wat leidt tot meer balans en veerkracht.

Verwerking en bewustwording
Hypnotherapie helpt je trauma’s te verwerken, rouw een plek te geven en belemmerende overtuigingen los te laten. Dit bevordert positieve, blijvende veranderingen, zoals betere relaties, meer creativiteit en persoonlijke groei. Het uitgangspunt is dat jij alle oplossingen al in je hebt. Je bent je er misschien nog niet bewust van. De grote kracht is dat hypnotherapie helpt om je hier (weer) bewust van te worden. Met hypnotherapie krijg je een grotere keuzevrijheid en de regie (terug) over je leven, je gedachten, gevoelens en gedrag. Je kunt gaan begrijpen hoe bepaalde reacties of patronen ontstaan zijn. Je wordt je bewust van patronen, strategieën en overtuigingen die je beperken, zodat je ze kunt doorbreken en heling kan ontstaan.

De regie ligt bij jou
Tijdens de therapie houd jij de regie. Als therapeut begeleid ik je naar je eigen inzichten en oplossingen. Alles gebeurt op jouw tempo en afgestemd op wat je aankunt.

Een krachtige therapie
Hypnotherapie is bewezen effectief, doelgericht en vaak sneller resultaatgericht dan andere therapievormen. Het biedt een waardevolle aanvulling op reguliere en complementaire zorg en is ook bijzonder effectief voor kinderen, met direct merkbaar resultaat.

TRANCE

Praktijk Droomtijd

Wat is trance?
Trance is een toestand van diepe ontspanning en alerte focus op je binnenwereld vergelijkbaar met dagdromen. Misschien heb je wel eens een afslag gemist terwijl je dagdroomde, of gemerkt dat de tijd voorbijvloog terwijl je ergens in verdiept was. Dit zijn voorbeelden van spontane trance.

Bij hypnotherapie passen we trance bewust toe om met jouw hulpvraag aan het werk te gaan. In deze staat van vergrote concentratie maak je contact met je onbewuste en ontdek je eigen hulpbronnen en oplossingen. Trance helpt je het denken los te laten en contact te maken met diepere gevoelslagen.

Een denkbeeldig voorbeeld: het visualiseren van het eten van een citroen kan een fysieke reactie in je lichaam opwekken, zoals extra speekselvorming. Zo maakt trance je gevoelig voor suggesties, waardoor automatische reacties kunnen veranderen.

“Trance kun je nog het beste vergelijken met ‘verdwijnen’ in een goed boek: je neemt minder waar wat er om je heen gebeurt. Je zakt als het ware dieper weg in jezelf, maar je blijft wel wakker en aanspreekbaar. In die toestand is de patiënt vatbaarder voor de oefening, waarbij we hem aan de hand van taal, een verbale suggestie, bijvoorbeeld naar een plek leiden waar hij kan ontspannen. De patiënt houdt daarbij op elk moment zelf de controle over zijn gedachten.”

HET ONBEWUSTE

praktijk droomtijd

Het onbewuste
Het onbewuste bevat al je ervaringen, herinneringen, gevoelens en overtuigingen uit het verleden die je je niet meer bewust herinnert, maar die wel je denken, voelen en handelen beïnvloeden. Onderdrukte emoties en gedachten kunnen onverwacht je gedrag sturen. Door bewustwording en verwerking krijg je weer grip op je leven.

Daarnaast is het onbewuste een bron van hoger weten en wijsheid. In trance laat het alleen zien wat relevant en draaglijk is voor jouw proces op dat moment. Het herbergt al je kwaliteiten en helpt je beter aan te voelen wat goed voor je is.

DOCUMENTAIRE HYPNOSE OP RECEPT

Als je nog meer wilt weten over hypnotherapie, bekijk dan de documentaire Hypnose op Recept die op 28 mei 2018 is uitgezonden op NPO2.

NPO logo

STICHTING PIJN-HOOP

Wilma Heeres in gesprek met Dominique Stokman

Podcast: Hoe kan hypnotherapie helpen bij chronische pijn?

DE ONDERBEWUSTE WERELD

Emma Bunge en Nienke Visser in gesprek met Dominique Stokman