HYPNOTHERAPIE

Praktijk DroomtijdHypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij trance wordt gebruikt om sociaal-emotionele, psychische en lichamelijke klachten op te lossen of beter beheersbaar te maken. Het is een ervaringsgerichte en persoonsgerichte vorm van therapie. Denken, voelen en doen zijn één geheel en hebben invloed op elkaar. Je werkt in trance met de dingen waar je in het dagelijkse leven niet bij kunt komen.

Verwerking

Door verwerking van (jeugd)trauma’s of het toestaan en doormaken van een rouwproces kan fysieke of geestelijke pijn gereduceerd worden of zelfs verdwijnen. Ook kan het dat relaties ineens soepeler verlopen, creativiteit de ruimte krijgt en capaciteiten onbelemmerd vrijkomen. Als je je energetisch losmaakt van je ouders kun je gaan spreken en handelen zoals je zelf wilt. Je bent in staat om positieve, blijvende veranderingen in je leven te brengen. Je voelt je na een aantal behandelingen weer beter opgewassen tegen de dagelijkse uitdagingen van het leven en evenwichtiger in allerlei relaties.

Bewustwording

Het uitgangspunt van hypnotherapie is dat jij alle oplossingen al in je hebt. Je bent je er misschien nog niet bewust van. De grote kracht van hypnotherapie is dat het helpt om je hier (weer) bewust van te worden. Met hypnotherapie krijg je een grotere keuzevrijheid en de regie (terug) over je leven, je gedachten, gevoelens en gedrag. Je kunt gaan begrijpen hoe bepaalde reacties of patronen ontstaan zijn. Je word je bewust van belemmerende overtuigingen, overlevingsmechanismen en strategieën en je kunt je hier weer van losmaken. Je krijgt inzicht in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven en kunt dit verwerken. Hierdoor kan heling ontstaan, wat direct invloed heeft op het leven hier en nu. Je kunt meer jezelf zijn, beter voor je mening uitkomen en volgen wat het gevoel je ingeeft, zonder dat je hierbij een stuk nuchterheid hoeft te verliezen.

Jij hebt de regie

Jij behoudt altijd de regie tijdens de therapeutische behandeling. Je blijft je bewust van wat je doet en wat je zegt. Als therapeut begeleid ik jou naar jouw inzichten, antwoorden en hulpbronnen. Ik schep het kader waarbinnen jij je eigen weg en oplossingen vindt. Er gebeurt niets waar jij niet aan toe bent, maar ik kan je soms wel even over een hobbeltje heen helpen.

Waardevol 

Hypnotherapie is een bewezen krachtige en zeer effectieve, doelgerichte therapie met blijvend resultaat, dat lang doorwerkt en doorgaans sneller resultaat behaalt dan andere therapievormen. Ook bij kinderen is hypnotherapie bijzonder effectief. Het kind heeft er direct baat bij.

Hypnotherapie is een op zichzelf staande vorm van therapie. Het kan bovendien een waardevolle aanvulling op of ondersteuning van de reguliere en complementaire geneeskunde zijn.

TRANCE

Praktijk DroomtijdTrance is een toestand van diepe ontspanning met een alerte focus naar binnen, waarin je contact maakt met het onbewuste en hierdoor met hulpbronnen van jezelf. Het is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen. 

 

  • Heb je weleens een afslag gemist omdat je zat te dagdromen?
  • Ben je weleens op je bestemming aangekomen terwijl je echt niet meer weet hoe?
  • Ben je weleens ergens zo in verdiept geweest dat je erachter kwam dat het opeens een uur later was?

Dit zijn voorbeelden van spontane trance. Trance kan ook ontstaan als gevolg van een therapeutische interventie. Bij hypnotherapie passen we trance toe om aan het werk te gaan met jouw hulpvraag. Het is een staat van vergrote concentratie, een alertheid voor je binnenwereld. Je maakt contact met delen van jezelf en vind zelf jouw eigen oplossingen in contact met het onbewuste.

In trance kom je in een andere bewustzijnstoestand en kun je het denken loslaten, waardoor je contact kunt maken met diepere lagen van je gevoel. In trance kun je dingen beleven die niet in de ‘werkelijke’ wereld zijn. Denk maar aan het eten van een citroen. Je mond en speekselklieren kunnen een lichamelijke reactie geven op de denkbeeldige citroen. In trance ben je gevoelig voor suggesties. Hierdoor kunnen automatische reacties veranderen.

“Trance kun je nog het beste vergelijken met ‘verdwijnen’ in een goed boek: je neemt minder waar wat er om je heen gebeurt. Je zakt als het ware dieper weg in jezelf, maar je blijft wel wakker en aanspreekbaar. In die toestand is de patiënt vatbaarder voor de oefening, waarbij we hem aan de hand van taal, een verbale suggestie, bijvoorbeeld naar een plek leiden waar hij kan ontspannen. De patiënt houdt daarbij op elk moment zelf de controle over zijn gedachten.”

HET ONBEWUSTE

praktijk droomtijdHet onbewuste omvat alle ervaringen, herinneringen, gevoelens, gedachten uit het verleden waar je je niet meer van bewust bent. De onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen beïnvloeden je voelen, denken en handelen in het dagelijks leven. Gevoelens en gedachten die je eerder genegeerd hebt om je in de wereld staande te houden, kunnen op onverwachte momenten je doen en laten bepalen. Door bewustwording en verwerking krijg je weer de regie over je leven.

Het onbewuste is ook een bron van hoger weten. Het onbewuste laat in trance alleen die ervaringen zien die nodig zijn voor jouw proces op dat moment. Het laat toe wat zinnig is voor jou en wat jij op dat moment aankunt. 

Het onbewuste herbergt tevens alle kwaliteiten die we rijk zijn. Het is een wijs deel van onze persoonlijkheid. Door er in contact mee te zijn weet je beter wat goed voor je is.

DOCUMENTAIRE HYPNOSE OP RECEPT

Als je nog meer wilt weten over hypnotherapie, bekijk dan de documentaire Hypnose op Recept die op 28 mei 2018 is uitgezonden op NPO2.

NPO logo

STICHTING PIJN-HOOP

Wilma Heeres in gesprek met Dominique Stokman

Podcast: Hoe kan hypnotherapie helpen bij chronische pijn?

DE ONDERBEWUSTE WERELD

Emma Bunge en Nienke Visser in gesprek met Dominique Stokman