Hypnotherapie

Praktijk DroomtijdHypnotherapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van trance voor het therapeutisch begeleiden van de persoon waarin hij contact met het onbewuste ervaringen opdoet.

De cliënt blijft zelf in de regie. De oplossing wordt door de cliënt zelf gevonden. De therapeut geeft het kader waarbinnen de cliënt zijn weg en zijn oplossingen vindt.

Als je tijdens therapie in een trancetoestand in contact komt met het onbewuste kun je je bewust worden van oude emoties en overtuigingen. Je krijgt inzicht in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Hierdoor kan heling ontstaan, hetgeen direct invloed heeft op het leven hier en nu. Je kunt meer jezelf zijn, beter voor je mening uitkomen en volgen wat het gevoel je ingeeft, zonder dat je hierbij een stuk nuchterheid hoeft te verliezen.

 

Trance

Praktijk DroomtijdTrance is een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarin contact gemaakt kan worden met het onbewuste en hierdoor met hulpbronnen van onszelf. Het is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen. Bij trance komt de cliënt in een andere bewustzijnstoestand en kan het denken loslaten, waardoor hij contact kan maken met diepere lagen van het gevoel.

  • Heb je weleens een afslag gemist omdat je zat te dagdromen?
  • Ben je weleens op je bestemming aangekomen terwijl je echt niet meer weet hoe?
  • Stond je weleens op een andere verdieping dan waar je naar toe ging?
  • Ben je weleens ergens mee bezig geweest en dat je erachter kwam dat het opeens een uur later was?

Dit zijn allemaal voorbeelden van trance. Trance kan ook ontstaan als gevolg van een therapeutische interventie. Bij hypnotherapie passen we trance toe.

Het onbewuste

praktijk droomtijd

Het onbewuste omvat alle ervaringen, herinneringen, gevoelens, gedachten uit het verleden waar we ons niet meer van bewust zijn. De onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen beïnvloeden ons voelen, denken en handelen. Met name gevoelens en gedachten die wij in onze jeugd verdrongen hebben om ons in de wereld staande te houden, kunnen op onverwachte momenten ons doen en laten bepalen.

Om (weer) een mens te worden die in zijn kracht staat, is het belangrijk ons bewust te worden van wat we verdrongen hebben. Door bewustwording en verwerking krijgen we weer de regie over ons leven.

Het onbewuste is ook een bron van hoger weten. Het onbewuste laat in trance alleen die ervaringen zien die nodig zijn voor het proces van dat moment. Het laat toe wat zinnig is voor de cliënt en wat hij/zij op dat moment aankan. De cliënt kan zich bewust worden van oude emoties, verdrongen herinneringen, pijn en overtuigingen en krijgt inzicht waardoor er verwerking kan plaatsvinden en heling kan ontstaan dat invloed heeft op je huidige leven.

Het onbewuste herbergt tevens alle kwaliteiten die we rijk zijn. Het is een wijs deel van onze persoonlijkheid. Door er in contact mee te zijn weten we beter wat goed voor ons is en kunnen wij zomaar kennis ontvangen van de dingen waar wij onze aandacht op richten.

 

Documentaire Hypnose op Recept

Bekijk hier de documentaire Hypnose op Recept die op 28 mei 2018 is uitgezonden op NPO2.